torsdag 28 januari 2010

Skyddade hus


Kulturnämnden bestämde häromdagen att skyddsmärka Revellska huset i hörnet av Esplanaden och Halmstadsgatan.

Huset, som är färdigställt 1966, ritades av den kända arkitekten Viljo Revell (bilden till vänster).

Förutom "silta-city" har Revell i Hangö ritat gamla Kudeneule (1955), nuvarande Printal, och ute i världen bl.a. stadshuset i Toronto. Nej, de liknar inte varandra.

Vad en skyddsmärkning i dagens tider har för praktisk betydelse vet jag inte, då samma märkning verkar gå att avlägsna lika lätt som Hyvons kalsonger i tiderna.

Se bara på Engelska magasinet i hamnen.

Till samma lista med skyddsobjekt vill museiverket bifoga redan nämnda Printal och järnvägsstationen. Med tanke på hur tågtrafiken utvecklar sig i denna del av landet förstår jag att museiverket intresserar sig för det senare objektet.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ja ett fulare hus att skyddsmärka får man tammef-n söka efter.

Anonym sa...

Jag tänker på samma sätt. Man kan ju också skydda gamla polishuset här på Bulevarden, den är i samma kategori.

johannes runeberg sa...

Kalsonghuset är ett monument på den tidens tänkande - En stad skulle vara en stad med höghus och ett centralt City. Hangö skulle växa till en storstad med 30.000 invånare. Av den planen och det tänkande blev ändast en liten del byggt men mycket rivet och förstört. Idag är kalsonghuset varken vackert eller ett exempel på bra planering, snarare tvärttom.
Kanske just därför värt att skyddas som ett exempel på vad huvudlöst tänkande kan göra.

Anonym sa...

Ja, om skyddandet faktiskt fyller den funktionen som JR påpekar på slutet så varför inte. Men det bör sen också vara den enda motiveringen till beslutet ;)